Sport-BH

En bra sport-bh är ett måste för den aktiva kvinnan

En Sports BH är byggd för att ge maximalt stöd under snabba rörelser. Forskare har funnit att en BH utan rätt stöd vid träning och sport riskerar att försvaga bindväven så att brösten börjar hänga. En bra sport-BH kan minska upp till 75 % av bröströrelserna under träning. Den ska vara stabil och ge extra mycket stöd vid träning. Här på Netlingeri finner du bara sport-BH:ar av högsta kvalitet och komfort.

Varför en sport-BH?

En bra sport-BH är en lika viktig investering som att köpa ett par bra löparskor när man ska springa eller en hållbar cykelhjälm när man ska cykla. Det handlar om att vara rädd om och ta hand om sin kropp så att den håller så länge som möjligt. Experter menar att om man tränar utan ett bra stöd för bysten så sliter det på kroppen och kan ge skador på bysten och smärta i nacke och axlar. En sport-BH ger mycket mer stöd åt bysten än vad en vanlig BH gör. Den avlastar ryggen och minimerar risken för skador. Att till exempel springa utan en sport-BH kan ge hög belastning på rygg och skuldror och orsaka värk.

Det kan uppstå bristningar i huden och bindväven inne i bysten som inte går att få bort när de väl uppstått. Bysten kan dessutom bli förlängda. Att investera i en bra sport-BH är att investera i din kropp.

Vad är en sport-BH?

En sport-BH lyfter inte fram bysten som en vanlig BH gör utan håller istället tillbaka dem och ger riktigt bra stöd. Den ska också ge stor rörelsefrihet och hålla formen länge. En sport-BH har bredare axelband som är vadderade för högre komfort och även bandet under bysten är bredare för ökat stöd, eftersom det framför allt är den delen av BH:n som bär upp bysten. De är tillverkade i ett funktionsmaterial som andas och suger upp vätska och leder bort den så att du kan känna dig fräsch genom hela träningspasset. Det finns olika typer av sport-BH:ar beroende på vilken typ av aktivitet man ska utföra. De BH:ar som har kupstorlekar har oftast mer stöd än en BH som har storlekarna S, M och L eftersom de senare täcker in många storlekar.

Om du till exempel ska göra yoga eller golfa, som inte innebär så mycket hopp och belastning på bysten brukar det gå bra att välja en sport-BH med lite mindre stöd. Om du däremot ska löpa eller utföra någon annan påfrestande aktivitet är det bättre att välja en med mer stöd. Här på Netlingeri hittar du både snygga och sköna sport-BH:ar från marknadens främsta märken, som till exempel Triumph, PrimaDonna och Anita. Och det bästa är att de finns även i riktigt stora storlekar.

Rätt storlek på din sport-BH

Det är väldigt viktigt att välja rätt storlek på BH:n för att få maximalt stöd och komfort. Om din sport-BH har kupstorlekar gör du så här:

 • Mät omkretsen direkt under bysten. Mät sedan omkretsen över bysten där bysten är som störst, måttbandet ska vara löst utan att hasa ner. Det är dessa mått i centimeter du ska använda dig av när du beställer din BH.
 • Be gärna någon om hjälp med att mäta eftersom det är viktigt att måttbandet ligger helt rakt runt ryggen. Dessutom kan det påverka måtten om du mäter själv eftersom bröstkorgen blir lite större när du sträcker upp armarna.
 • Titta alltid på storleksguiden på just den sport-BH du valt då storlekarna kan variera beroende på BH-märke. Märket Freya kommer exempelvis från ett engelskt företag som använder sig av tum istället för centimeter.
 • När du fått din nya sport-BH bör du se till att bandet ligger rakt runt ryggen och att den knäpps i haken längst ut. Det är för att öka livslängden på den eftersom BH-bandet töjs ut med tiden och då kan du bara knäppa den längre in.
 • Om det är byglar i BH:n se till så att de sitter som en ram runt bysten och varken skär in i bysten eller sticker ut i armhålan.
 • Kom ihåg att kroppen ändras hela tiden och därmed också BH-storleken. Därför är det viktigt att mäta dig varje gång du ska köpa en ny BH för att vara säker på att få rätt storlek.


Så tar du hand om din sport-BH

När du hittat din perfekta sport-BH är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt så att den håller så länge som möjligt. Här följer några råd:

 • Låt gärna din BH få vila ett par dagar innan du använder den igen så att textilfibrerna får återhämta sig, då behåller den spänsten längre.
 • Tvätta aldrig i högre grader än det står på tvättråden eftersom för varmt vatten kan förstöra elasticiteten.
 • Använd tvättpåse och knäpp alltid BH:n innan du tvättar den för att undvika att BH-banden trasslar ihop sig.
 • Torktumla aldrig eftersom det sliter bort fibrer från tyget.
 • Stryk eller blek aldrig din BH.
 • Följ alltid tvättråden från tillverkaren av din BH.

Om du tar hand om din sport-BH rätt kommer du att kunna njuta av den under en lång tid.